Archiv
Děkujeme. Váš hlas byl přijat!
Phở jako od maminky (51)
2012-03-01 09:58
O vietnamské kuchyni píšu ráda. Hlavně proto, že ji předtím musím ochutnávat. Tentokrát jsme pro vás obešli další dva podniky, které v Praze vaří Phở a jiné vietnamské speciality. Pho Vietnam na náměstí Jiřího z Poděbrad získává mezi pražskými vietnamskými bistry oprávněné renomé a karlínský Red Hot Chilli překvapil kavárenskou atmosférou.
V Pho Vietnam, uvidíte až do kuchyně
Vietnamské bistro Pho Vietnam na náměstí Jiřího z Poděbrad poznáte už na dálku. Nezaměnitelná vůně rybí omáčky, koriandru a badyánu se šíří v okruhu pěti metrů kolem bistra a pro všechny, kdo tam míří je jednoznačným příslibem. Velmi příjemně mě tu překvapila otevřená kuchyně a interiér, který nápadně připomíná vietnamská bistra v SAPĚ. Stejně tak jídlo.
Na rozdíl od podobných podniků v SAPĚ, kde servírují často třeba jen Phở, nebo jinou vybranou speciality, si tady vyberete z celé řady vietnamských pokrmů plus navíc nabízejí celkem rozmanité menu sushi. Ale tipla bych si, že v objednávkách převládá vietnamská kuchyně. Někoho, kdo není na podobný ráz rychlého stravování zvyklý, by snad na první pohled mohlo bistro odradit, ale byla by to chyba. Což potvrzují i dlouhé fronty v době oběda a večeře, které se leckdy dostanou až na ulici.

Nikomu nevadí, že si u jídla postojí
Nečekejte však, ze se vydáte do bistra s přáteli na posezení. Uvnitř je jen pár stolků a pult, kde se konzumuje takzvaně na stojáka, a pokud si chcete jídlo v klidu vychutnat, nechte si ho raději zabalit domů. I když tím se samozřejmě připravíte o část zážitku. Já jsem přímo na místě ochutnala nesmažený závitek s krevetami Nem Sai Gon, který mě překvapil čerstvými bylinkami uvnitř, jimž samozřejmě vévodil koriandr. Phở Gà a Hovězí s fazolkami a rýží jsem si odnesla pěkně domů, abych potěšila i zbytek rodiny.
Kromě jiného velmi oceňuji využití čerstvých bylinek, kterých sice přes zimu není nadbytek, to se ale, tuším, s příchodem jara zlepší. Zvlášť když to porovnám s jinými podniky, kde mají na menu vietnamská jídla a jako přílohu k nim dávají jen ledový salát, nebo směs krouhaného zelí s odůvodněním, že by o aromatické bylinky Češi nestáli, neboť je pro ně jejich chuť příliš výrazná. Naopak! Stejně tak oceňuji i mísu s nakrájenými citronky, sklenice s čili papričkami a česnekem, které si do jídla můžete přidat podle chuti sami.

Kořeněná omáčka, co hrdlo ráčí
Jídla, jimž vévodí Phở, se pohybují od 80 do 100 korun a bezpečně se jimi najíte. Pokud byste se snad před návštěvou chtěli navnadit, nebo chcete být informováni o novinkách a akcích v bistru (teď například na pondělní menu přidali Bánh mì Opla, což je vietnamský sendvič s domácí paštikou a omeletou), sledujte jejich FB profil. Na něm se také občas objeví exotický pokrm třeba z žabích stehýnek s vyzývavým popiskem, který možná lze brát jako příslib do budoucna, že se totiž provozovatelé bistra nebojí experimentovat s gastronomickými konvencemi průměrného Čecha. A možná se tedy dočkáme i odvážnějších specialit. Facebookový profil podniku najdete TADY. Návštěvu Pho Vietnam vám vřele doporučujeme!

Pho Vietnam najdete snadno
Vietnamská bistrokavárna
Tentokrát jsme navštívili ještě vietnamskou restauraci RedHotChilli v Karlíně. Tu si zde otevřela bývalá stylistka a kadeřnice Naty Trinh a ruka, kterou vede cit pro styling a design je tu mírně znát. Interiér vypadá jako kavárnička a asijský původ bistra naznačuje jen dekorace instalovaná nad vchodem. Prostor je skromný a vyzývá k tomu chvíli si tu posedět.
My jsme se ve zdejších končinách ocitli v nezvykle časnou hodinu, ale bistro obvykle otevírá už v 7.30 a navíc mají v menu několik snídaňových jídel, takže nic nenasvědčovalo tomu, že by měly přijít komplikace. Bohužel Naty Trinh je právě ve Vietnamu, a nejspíš proto nám bylo oznámeno, že snídaňové menu neservírují, otevřeno teď mají až od 10.00. Ke starým pořádkům by se měl provoz bistra vrátit opět 6. března (běžněotevírají již od 7.30).

Najdete tu i méně známe vietnamské speciality
Ochutnali jsme tedy alespoň silný hovězí vývar, na oběd bylo opravdu ještě brzy, a čerstvou zázvorovou limonádu. Vývar byl opravdu silný, jak znělo v jeho názvu, s čerstvou cibulkou, po ránu jako pohlazení. I tady zařazují na menu při různých příležitostech vybrané speciality a sendvič Bánh mì Pate dostanete kdykoli. Můžete vyzkoušet Phở , nebo třeba tofu v rajčatové omáčce s rýží.
Oproti bistru na Jiřího z Poděbrad si v RedHotChilli dávají záležet se „stylingem“ při servírování, což někteří zákazníci určitě ocení. S teplým počasím přidávají na chodník i zahrádku, interiér si můžete prohlédnout na fotografiích z facebookového profilu, který má i tato restaurace, více ZDE.

Snídaně s chutí zázvoru a badyánu
A protože bistro nápadně připomíná kavárnu, zajímalo nás, zda tu také servírují vietnamskou kávu, která obvykle na lístku ostatních podniků není. A pro všechny příznivce aromatické kávy podávané nejčastěji se sladkým kondenzovaným mlékem máme dobrou zprávu, ano mají ji tu!

Místo dezertu ochutnejte vietnamskou kávu
Adresy podniků:
Pho Vietnam: Slavíkova 1657/1, u Jiřího z Poděbrad
RedHotChilli: Křižíkova 67, Karlín
Předchozí článek o vietnamských podnicích v Praze najdete TADY.
kaca
Sdílet tuto: