Archiv
Děkujeme. Váš hlas byl přijat!
Sushi (12)
2013-01-30 20:32
Někdo se po těch rolkách ze syrové ryby může zbláznit, jiný je zas ani nemůže cítit. Japonská kuchyně naštěstí není jenom o sushi...
S tím jak pokročila globalizace a logistika zásobování, není už v Česku problém sehnat jakékoliv suroviny pro přípravu japonské kuchyně a zejména sushi. Bohužel to však znamená i přísun levných, zmražených a předem naporcovaných ryb, po kterých můžete sáhnout nejen nadšený amatér, ale dnes už i sushi restaurant. Najít tedy skutečně autentické sushi může být problém, na druhou stranu to není potřeba brát zas tak vážně. Koneckonců je to jen načinčaná „ryba s rejží“! :)
Rozkódovat různé varianty sushi není až tak složité, skoro všechny totiž mají stejný základ - octem ochucenou lepkavou rýži, řasu nori a rybí nebo zeleninovou přísadu. Způsob uspořádání určuje předpona před základem sushi, přísada se pak píše samostatně. V podstatě každý restaurant už dnes nabízí ilustrační obrázkové menu s vysvětlením. K sushi patří kromě tácku, na kterém je sushi prezentováno i talíř, miska na sojovou omáčku a hůlky. Skoro nikdy nechybí plátky pikantní ředkve daikon a ostrá pasta podobná křenu - wasabi. Větší kousky se nemusíme bát nabírat rukou, ty menší nebo ty bez rýže si bereme na talířek hůlkami. Do misky si odlijeme trochu sojové omáčky. Kdo chce, může v ní rozmíchat kousek wasabi pasty. Do omáčky pak namáčíme pouze rybu, nikdy ne rýži. Zkuste taky vkládat sushi do úst rýží nahoru - chuť přísady více vynikne. V pokročilých sushi barech nebo restauracích je sushi už ochuceno a namáčení do sojovky nebo wasabi pasty se bere jako faux pas. U nás však tato situace skoro nikdy nehrozí.

Kromě sushi najdete v japonských restauracích skoro vždy i další tradiční jídla. Ke každé porci sushi pokaždé alespoň jednu takovou chuťovku vyzkoušejte. Doporučuji vám začít jednoduchou polévkou miso z fermentované rýžové nebo obilné pasty s tofu a mořskými řasami, jako mezichod zkusit tempuru - smažené kousky ryby nebo zeleniny ve speciálním těstíčku a nakonec to pojistit srandovními japonskými moučníky, které se dělají ze všeho možného, jen ne z mouky, cukru a vajíček. nezapomeňte vše důkladně spláchnout zeleným čajem, případně si vychutnat alespoň malého frťana saké (doporučuji zkusit nahřáté) - patří to k tomu! :)
Tempura
V záplavě pražských sushi podniků není vůbec snadné se zorientovat. Proto z nabídky vypíchnu, čtyři podniky, o kterých si myslím, že jsou vhodné pro úvodní seznámení a které vám za vaše peníze nabídnou odpovídající protihodnotu. Další seznamování už pak musíte provádět na vlastní pěst! První sushibar v republice - Sushi Bar má tu výhodu, že sousedí s jednou z největších prodejen čerstvých ryb v Česku. Ceny jsou vysoké, ale stojí to zato. Podnik je bohužel strašně malinký a spíše moderní. Nemůže tedy nabídnout tu správnou orientální atmosféru. Pro atmosféru si ale můžete zajít do Miyabi, který je po boku Sushi Baru jedním z nejstarších v Praze. Miyabi nabízí stylové posezení v oblázkové „zahrádce“, originální český designový porcelán a vstřícný personál vhodný pro nezasvěcené. Posledním osvědčeným tipem je Planet Sushi - moderní podnik v evropském stylu na Andělu v sousedství T.G.I. Friday's. Odvádějí poctivou práci a kvalita jídla u nich vykazuje vysokou konzistenci.
Polévka Miso
U všechn podniků platí, že je dobré se na webu předem informovat o poledních menu, o možnostech sushi setů a menu. Vybírat sushi po jednotlivých kouscích se nevyplatí! V mém adresáři najdete ještě další slušný výběr podniků. Sám si občas rád zajdu do dejvické Sakury na jejich polední menu za 200,- Kč s jednoduchým sushi setem, polévkou miso a zeleným čajem. Řasa nori se jim z makisushi občas odchlipuje a servírujou i konce rolek, přesto je to pohodové místo, které si na nic nehraje a vy za tu cenu nemusíte nic moc řešit.
Pokud vás láká výroba domácího sushi, neváhejte ani na chvilku. Je to zábava a dokonce to ani nemusí být drahé. V Praze jsou minimálně tři pořádné obchody, kde nakoupíte vše potřebné. Jako základ budete vždy potřebovat - rohožku na válení, sushi rýži, ocet na sushi, sušenou a lisovanou řasu nori. Zbytek si doplníte podle zamýšlené náplně. Dají se koupit už i čerstvé nebo mražené ryby, vystačíte si ale i se zeleninou. V adresáři pro vás mám i ilustrativní video-návody jak na to.
Adresář pana Cuketky:
MakaKiko - OC Palladium, patro gurmán
Shochiku - Kladenská 34/540, Praha 6
cuketka
Sdílet tuto: