Archiv
Děkujeme. Váš hlas byl přijat!
Kam v Praze na steak? (25)
2011-01-07 19:48
Je to pocit, který vegetarián nemůže nikdy pochopit. Akutní záchvat chuti na maso, který může ukojit jedině křehoučký a šťavnatý hovězí steak. Víme, kam na ně!
Žádný jiná klasický pokrm než hovězí steak není v Česku tak masivně a lehkomyslně komolen ve stovkách podniků po celé zemi. Češi zkrátka neumí dělat steaky. Není to lehkomyslné tvrzení. Pro přípravu šťavnatých steaků nejsme zkrátka zařízeni. Začíná to u zemědělců, kteří nejsou s to zajistit odpovídající vstupní surovinu, ať už výběrem plemen, nebo způsobem chovu a krmení. Pokračuje to maso-zpracovatelským průmyslem, kde se praktikuje odlišné bourání a zrání masa a končí to u kuchařů, kteří nebyli vychováni v té správné steakové tradici.

Nic naplat, chcete-li zajít na pořádný steak v Česku, vyhledejte nejlépe americkou restauraci, nebo restauraci, o které víte, že pracuje s vybraným masem a že s ním navíc kuchaři umí pracovat. Správný steakhouse poznáte už podle jídelního lístku. Maso je rozděleno podle jednotlivých tradičních řezů masa, omáčky a přílohy bývají často zvlášť. Maso je nanejvýš jemně marinované, nebo glazírované a rozhodně se nepotápí ve všemožných kombinacích omáček. U steaků vždy objednáváme stupeň propečenosti - krvavý (rare), středně propečený (medium) a propečený (well done). Čím je maso více propečené, tím více ztrácí na své typické chuti a biologické hodnotě. Nebojte se mezistupňů medium-rare (můj favorit) a medium-welldone, v dobrém podniku budou vědět o čem mluvíte. Pokud vám steak propečou jinak, než jste objedali, reklamujte. Ke steaku rovnež neodmyslitelně patří správně nahřátý talíř. Nůž s pilkou být nemusí, pokud je maso dokonale křehké není vůbec potřeba! A na závěr se připravte na cenu za steak od 300 - 600,- Kč.

Lov na maso začneme v Argentině kousek od „Staromáku“. La Casa Argentina dělá jedny z nejlepších steaků ve městě. Jedná se výhradně o maso z Argentiny (steaky od 265,- Kč) připravené na speciálních grilech. Připravte se na vysoké ceny (hlavně nápojů) a ne zrovna pohostinnou obsluhou. Přesto ty steaky stojí za návštěvu. Pokračujeme v podobně luxusním podniku Cowboys, který rovněž umí doručit jedny z nejkřehčích a nejchutnějších hovězích „bochánků“ ve městě. V Cowboys je to zážitek zejména na jejich terasa (rezervace v létě nutná), hned pod Pražským hradem. Výhled je skoro nejlepší ve městě! Steaky (od 300,- Kč) jsou připravovány v americkém stylu.

Přejděme k zlaté střední cestě, ve které je třeba TGI Friday's . Většinou příjemně naladěný personál a většina steaků za cenu okolo 300,- Kč. Jídla jsou připravována přesně podle přísných standardů tohoto mezinárodního řetězce a tak se stane jen málokdy, že by zklamali. Maso je české i jihoamerické. Doporučuji jejich Jack Daniel's Steak! Maso ze speciálního francouzského plemene Charolais nabízí Dock House laděný do amerického stylu. Steaky pořídíte od 300,- Kč, za pozornost stojí i jejich položky z „American Bistro“, kde mají burgery, žebírka a křidélka.

Samostatnou kapitolou jsou podniky ze sítě Ambiente - Living Restaurants Praha a Restaurante Brasileiro. V Living Restaurants mají bezvadnou steakovou nabídku a navíc to umí. Maso mají z Argentiny, z Uruguaye, z USA, Irska, z Nizozemí i z Česka - podle toho je i rozdělené v menu. Navíc můžete vybrat z sedmi druhů základní přípravy. Ceny jsou v rozpětí 300 - 400,- Kč. Odlišný koncept nabízí Restaurante Brasileiro s brazilským způsobem grilování masa na špízu. Nejedená se tedy o klasické steaky, ale je to velmi blízké. Různé druhy masa navíc spolu s obřím salátovým barem podávají formou all-you-can-eat za jednotnou cenu 625,- Kč.
cuketka
Sdílet tuto: