Archiv
Děkujeme. Váš hlas byl přijat!
Gastronomické výlety do minulosti (8)
2011-08-01 00:00
Restaurací inspirovaných svými předchůdkyněmi z dob dávno minulých neustále přibývá, ne všechny jsou však zdařilými reminiscencemi, a už vůbec ne ve všech se dobře najíte a napojíte. Dvěma, o nichž bude řeč, se podařilo tento záměr naplnit.
Dnešní uspěchaná doba nahrává romantickým představám o životě v první republice nebo dokonce středověku a leckdo zatouží alespoň okusit tehdejší atmosféru. Návštěva dobově laděné restaurace je jedním z nejsnazších řešení. Navíc centrum Prahy této možnosti značně nahrává tím, že na dvorcích a ve vnitroblocích vládne klid. Stačí tak projít dveřmi restaurace a už na vás účinkuje dvojí kouzlo okamžiku - ocitáte se zpět v čase, a ten tu díky klidu a relativnímu tichu, pokud ho neruší hluční hosté, plyne pomalu jako v dobách, které má gastronomické zařízení evokovat.
Vítejte U Matěje Kotrby
Stěny obložené tmavým dřevem, masivní dřevěné stoly s lavicemi a židlemi, jež osvětlují víceramenné lustry, a k tomu stylové doplňky včetně piana, umocňující dojem, že jste navštívili prvorepublikový lokál. Tak na vás pravděpodobně zapůsobí hostinec v historické části Prahy, na rohu Křemencovy a Opatovické ulice. Za hezkého počasí nemá význam zůstávat uvnitř. Příjemné posezení nabídne zahrádka na dvorku, s typickými skládacími židličkami a prkennými zahradními stoly. Vizuálním bonusem je stará kašna.
Místní kuchyně je připravena vás nasytit denně od jedenácti hodin až do půlnoci. Obsluha je celkem vstřícná a jídlo i pití máte před sebou za malou chvilku, samozřejmě nejedná-li se o specialitu na objednávku.
Na jídelním lístku má hlavní slovo česká klasika, tedy guláš, svíčková, vepřová pečeně se zelím a knedlíkem, pečená kachna nebo koleno, smažený vepřový či kuřecí řízek atd.
Stejně široká je i nabídka masových specialit, sestávající především ze steaků, bifteků či vepřových panenek. Hladoví odtud neodejdou ani milovníci těstovin, ryb, stejně jako vegetariáni, kteří najdou na jídelníčku speciality ze sýra, např. smažený hermelín plněný ořechy a doplněný brusinkovým přelivem, slané palačinky a omelety, zeleninové rizoto se sýrovým přelivem, zeleninové saláty apod. Cenové rozpětí jídel je poměrně značné. Začíná na 90 Kč za omeletu a končí Kotrbovým mečem, což je směs kuřecího a vepřového masa, slaniny, klobásy, žampionů a zeleniny, za níž zaplatíte 490 Kč.
Můžete si ale dát jen něco malého pro chuť, ať už některou z dobrot k pivečku či vínečku za 120 či 140 Kč, nebo vsadit na osvědčenou polévku buď z denní nabídky nebo třeba cibulačku, které je za 39 Kč opravdu poctivá miska.
Přesná adresa je: U Matěje Kotrby, Křemencova 17, Praha 1. Více se o hostinci dozvíte
zde.
Jako pan Brouček
Ještě delší výlet v čase ne nepodobný tomu, který zažil legendární hrdina stvořený Svatoplukem Čechem, podniknete, když zajdete do středověké restaurace Stará doba sídlící v Praze 2, kousek od Rašínova nábřeží a Palackého náměstí v Gorazdově ulici.
Klenuté stropy, vápenná omítka, dřevěné stoly a lavice, nástěnná světla připomínající louče a doplňky opět dotvářející dobovou atmosféru. K tomu navíc stylově oděný personál.
Nejhezčí sezení nabízí prostory hned za vstupem z ulice. Malé kóje nejvíce připomínají středověké jizby, navíc poskytují větší soukromí. Hlavní prostory jsou situované do suterénu, kam ovšem musíte sestoupat po mírně točitém schodišti, což není nic pro hůře mobilního labužníka. I v této restauraci je za vhodného počasí příjemné sezení venku na lavicích u dřevěných stolů krytých pergolami.
Ze stylového jídelního a nápojového lístku můžete vybírat z originálního menu třeba Komořího tajnou báseň, což je oblíbená šunková rolka plněná sýrovou pěnou a vlašskými ořechy, nebo slibně znějící Panenská jemná prsíčka nebo Sen krásné panny. K vyzkoušení lákají i mocnářské pochoutky jako Pochoutka králů nebo France Josefa, což je candát pečený na rozmarýnu.
Nechybí ani zahraniční inspirace, například Balkánem nebo Toskánskem. Hojně jsou používány i bylinky, dodávající jídlům charakteristickou chuť. Názvy jednotlivých jídel sice probouzejí fantazii, co vám vlastně přinesou na talíři, ale výsledné překvapení by nemuselo být třeba až tak příjemné. I na to je zde pomyšleno, a u každého názvu je i složení pokrmu. Menu je navíc rozděleno i tématicky, podle typů pokrmů a také podle druhů jednotlivých mas. Nabídka je opravdu široká a to včetně příloh a doplňkových omáček a salátů. Ceny se pohybují nejčastěji v rozmezí od 185 do 360 Kč, těstovinové pokrmy jsou v rozhraní 140 až 190 Kč. Polévky začínají na ceně 43 Kč, přílohy vyjdou okolo 40 Kč, nejlevnější, šopský salát přijde na 65 Kč. Palačinky a další dezerty se pohybují v mezi 60 až 80 Kč.
Pivo tu čepují plzeňské a tmavého kozla. Chcete-li po návštěvě restaurace zcela neromanticky usednout za volant, můžete jídlo spláchnout nealkoholickým Radegastem. Za chladnějšího počasí vás zahřeje horká medovina, grog a další nápoje.
Podrobnější informace o restauraci včetně jídelního a nápojového lístku najdete
tady.
Foto: Penzion Merlin Praha, Zuzana Ottová
Zuzana Ottová
Sdílet tuto: