Archiv
Děkujeme. Váš hlas byl přijat!
Menu pěti elementů
2010-05-10 00:00
I do našich restaurací už si našla cestu čínská teorie pěti elementů, podle níž se má skladba jídelníčku řídit ročním obdobím, aby se organismu dostalo optimálního přísunu energie a jídlo bylo zároveň emocionálním zážitkem. Dáme vám tip na dvě restaurace, kde můžete během toulek Prahou či po cvičení ve fitku takto načerpat síly.
Není nic neobvyklého, že stále objevujeme objevené, a tak se oklikou přes tradiční čínskou medicínu, dobereme toho, co znali a praktikovali už naši předkové.
V Číně jako doma
Zatímco prověřené recepty a rady si naše babičky a prababičky předávaly coby lidovou moudrost, Číňané nenechali nic náhodě a poznatky využili komplexněji v léčebné i kulinářské sféře. Přidáme-li k tomu atraktivnost východních kultur, není divu, že ve světě a potažmo i u nás roste trend životního stylu v souladu s těmito naukami. Nemusíte mu zrovna propadnout, ale vyzkoušet si, jak vhodná strava může ovlivnit metabolismus, posílit imunitu a ještě vyzrát nad jarní únavou, za pokus stojí. Přitom se nemusíte vzdát žádného chodu, ani druhu surovin, abyste se dobře a k tomu zdravě najedli.

Pórková polévka s řasou wakame a lotosovým kořenem
K Buddhovi za pěti elementy
Pět elementů neboli pět živlů (oheň, země, kov, voda a dřevo) symbolizuje v této teorii pět fází proměn energie jin a jang. Proměn, kterými prochází příroda i samotné lidské tělo. Každý z elementů je spojen s určitým ročním obdobím, tělesnými orgány, konkrétními emocemi, chutěmi a barvami. Aplikován v kuchyni má vliv na výběr surovin a technologii přípravy.
Mezinárodní jídelníček restaurace Siddharta Café v Buddha Bar Hotelu Prague, od letošního jara obohatil šéfkuchař Tomáš Stehlík, který čínského učení pěti elementů studuje, o pokrmy sestavené zcela v souladu s touto filozofií. Ve skladbě obědového menu nyní najdete vždy i jeden překrm, polévku, hlavní jídlo a dezert, připravené podle vládnoucího elementu.

Restaurace Siddharta Cafe
Ochutnat můžete jako předkrm variaci na sushi: kalifornské rolky z celozrnné rýže s tofu, ochucené japonským peckovitým ovocem umeboshi, podávané na salátu ze sojových klíčků, s oblohou ze strouhané ředkve Daikon, řeřichy, paprikových lusků a skalní pažitky. K dochucení slouží sojová omáčka, do níž si rolky podle chuti namáčíte.

Tok krém ochucený kávou yannoch s jahodami
Z polévek je v nabídce například pórková s řasou wakame a lotosovým kořenem, která se vzhledem i chutí příliš neliší od klasické pórkové polévky, jen řasa jí dodává výraznější a originálnější chuť. Samozřejmě ony exotické ingredience tu nejsou jen pro oslňující název polévky, ale pro své léčebné účinky. Řasa se používá k dochucení pokrmů, ale je i zdrojem mnoha hodnotných látek. Lotosový kořen uvolňuje dýchací cesty a posiluje kosti, zklidňuje a je také účinným afrodisiakem.

Kroupové rizoto s opečeným kachním prsíčkem
Jako hlavní jídlo se podává například netradiční kombinace kroupového rizota s houbami shi-take a opečených kachních prsíček. Rizoto je celkem nevýrazné, zajímavou chuť celému pokrmu dodává sladkokyselá omáčka z malinového octa, zahuštěná škrobem kuzu. Ocet je tu zdrojem kyselosti, která má pomoci vyladit trávicí systém. Kuzu, vyráběný z kořene japonského vinného keře, je na rozdíl od mouky lehce stravitelný a sám napomáhá k snadnější stravitelnosti pokrmů, především ovoce, zabraňuje překyselení žaludku. Také zahání únavu a pomáhá při bolestech hlavy.

Kalifornské rolky
Sladkou, ale přesto dobře stravitelnou a dietní tečkou může být třeba tofu krém, ochucený obilnou kávou bez kofeinu yannoch a ozdobený jahodami.
Za dva chody z lunch menu zaplatíte obvykle 350 Kč, za tři 495 Kč. Zaskočíte-li jen na něco sladkého připravte si okolo 200 Kč. Bonusem je nevšední eklektické prostředí restaurace jenž v sobě snoubí atmosféru zdánlivě neslučitelných stylů - orientálního, koloniálního a historizujícího, doplněného pop artovými prvky.
Restaurace Siddharta Café zahájila provoz v loňském roce, je součástí Buddha Bar Hotelu Prague, který stojí naproti kostelu sv. Jakuba. Restaurace má dva vstupy přímo z ulice, jeden na rohu Jakubské a Templové a druhý z Teplové. Více se o ní dočtete zde.
Jedlé květy a dary přírody
Ohlásí-li se vaše tělo o svá práva během nakupování ve vysočanské Galerii Fénix nebo po týrání v místním fittness, zkuste vynechat obvyklou návštěvu rychlého občerstvení a zamiřte v horní pasáži dál za čínský fast food do Clarion Congress Hotel Prague. Nenechte se odradit uzavřeně se tvářícím vstupem a v hale se dejte hned doprava, kde najdete kultivovaný Restaurant Gourmet. Po všem shonu a ruchu na vás bude působit jako klidová oáza. Navíc při cenách obědového menu srovnatelných s těmi, jaké mají zmiňované rychloobčerstvovny.

Chřestový salát s jednými květy
Nabídka jídel je sestavena podle gastronomického kalendáře, který se řídí sezónními surovinami. Máte tedy jistotu, že na talíři se vám objeví vždy čerstvá zelenina, ovoce, houby atd. Podobně jako v předchozí restauraci, i zde šéfkuchař hotelu Miroslav Soukup nachází inspiraci u východních mistrů, ale nebojí se sáhnout po prověřených ingrediencích tradiční české kuchyně. Jejich kombinací vznikají moderní lehká jídla.
Jednou z lahůdkových zelenin, která byla kdysi u nás zcela běžnou je chřest. V Restaurantu Gourmet si můžete dát salát, připravovaný z českého chřestu, který je ve světě vyhlášený svou křehkostí, květů růží a macešek a křepelčích vajec. Osobně doporučuji trochu přisolit, aby se zvýraznila chuť.

Polévka z medvědího česneku s říčními ráčky
K jarnímu menu patří i polévka z medvědího česneku s říčními ráčky. Nebudou-li vám kazit chuť vyčítavé oči ráčka, vypovídající o tom, že než jste si ji objednali, byl ještě mezi živými, pak budete mít před sebou opět pokrm ze surovin, které dobře znali naši předkové.
U dezertu můžete dát přednost slané nebo sladké variantě. První možností je výběr z českých sýrů z bio farmy, s ořechy, ovocem a fíkovou hořčicí. Jedinou vadou je, že nejste-li opravdový odborník na sýry, těžko se rozhodnete pro vhodné pořadí konzumace, takže se vám snadno stane, že začnete ochutnávku sýrem výrazné chuti a skončíte tím nejjemnějším, který vám pak bude připadat mdlý. Některé jsou opravdu řízné. Jak by ne, když zrají i tři čtvrtě roku. Dáte-li raději přednost sladkému závěru, vyzkoušejte neméně originální kombinaci chuti jahod se zálivkou z dvanáctiletého aceto-balsamica s bazalkovým sorbetem.

Jahody s 12-letým aceto.balsamicem a bazalkovým sorbetem, rebarborový kompot
Zdravotní plusy jarních surovin: Chřest obsahuje významnou bílkovinu asparagin, vitamín C a stopové prvky, je účinným diuretikem, pomáhá při chorobách ledvin a revmatismu. Medvědí česnek napomáhá k regulaci činnosti žaludku, podporuje trávení, urychluje hojení vředů. Také bazalka podporuje trávení, působí proti nadýmání a zlepšuje činnost ledvin.
Od počátku nechybí na stole výborné čerstvé pečivo z hotelové pekárny. Dejte pozor, abyste se jím nezasytili dřív, než dojde na hlavní chod.
Ceny jídel z poledního menu se pohybují v průměru mezi 150 - 240 Kč. Sýrový dezert vás přijde na 120 Kč a za sladké zaplatíte od 80 Kč výš.
Restaurant Gourmet, Clarion Congress Hotel Prague, Freyova 33 (Nákupní galerie Fénix), Praha 9 - Vysočany. Více info najdete zde.
Foto: CPI a Zuzana Ottová
Zuzana Ottová
Sdílet tuto: