Skrýt výsledky vyhledávání
Archiv
Děkujeme. Váš hlas byl přijat!

Jahodový festival

2010-06-10 00:00

S létem to zatím vypadá všelijak, ale nejklasičtější letní ovoce můžete svým chuťovým buňkám dopřát v mnoha podobách už teď. Restaurace se totiž letos bez ohledu na počasí předhánějí v nabídce originálních jahodových menu.

Nemusíte hned zatracovat tradiční jahody se šlehačkou, tedy pokud nejsou pro vaši postavu přílišnou kalorickou bombou, ale zároveň stojí za to vyzkoušet jahody v nových, mnohdy chuťově velmi neobvyklých kombinacích.

České jahody ve světovém jídelníčku
Jste-li patrioti nebo prostě jen chcete vědět, odkud se jídlo na vašem talíři vzalo, a že suroviny za vámi necestovaly půlku světa, pak zajděte na jahodové lahůdky do některé z restaurací sítě Clarion Hotels, kde používají jahody, ale i většinu dostupných surovin výhradně české provenience.

Na zajímavou chuť jahod se zálivkou z dvanáctiletého aceto-balsamica s bazalkovým sorbetem, které jsou přírůstkem do menu Restaurantu Gourmet v Nákupní galerii Fénix už upozornil článek Menu pěti elementů.


Jahodové carpaccio

Komplexněji pojala období jednoho z nejoblíbenějších ovocí restaurace Benada v Clarion Hotelu Prague City na Tylově náměstí v Praze 2 a na celý červen vyhlásila Jahodový festival.

Jahodové orgie tu lze začít zcela klasicky Bohemia sektem rosé brut s jahodou. Podle chuti i počasí můžete dát dále přednost buď teplému jahodovému pokrmu nebo některé z osvěžujících variací na známé dezerty z čerstvých jahod. Pokud bude počasí právě příznivé, budou určitě nejlépe chutnat na venkovní zahrádce. Pro zasycení i zahřátí v případě pošmourných deštivých dní je lepší zvolit jahodové knedlíky z krupicového těsta s tvarohem, pro nás nezvykle ochuceným kokosem. Cena 80 Kč je sympatická.


Jahody s krémem mascarpone

Skutečně letní náladu vyvolají lehčí jídla jako studená jahodová polévka, dále carpaccio, kde tenké plátky masa zastupují jak jinak než jahody, doplněné svěží kontrastní chutí citrónové zmrzliny nebo na první pohled známě se tvářící dezert, který má však s dortem malakov společný jen vzhled. Jahody jsou gratinované a prokládané vrstvou krémového mascarpone a celek je ozdobený mátou. Co se cen týče za polévku zaplatíte 60 Kč, jahodové carpaccio vás přijde na rovnou stovku a nejdražší pochutnání - gratinované jahody si tu cení na 120 Kč.

Jahody v jeskyni
Víkend počasím navnadil a jestli se letní teploty nadále udrží, budete pro vychutnání jahodových dobrot vyhledávat spíš stinná, chladnější místa. Ideálně se k tomuto účelu hodí prostředí umělé krápníkové jeskyně, která vyrostla před sto lety v secesním domě na Václavském náměstí a dnes je součástí Triton Restaurantu. Speciální jahodové menu tu nabízejí do neděle 13.6. Hýří originálními kombinacemi, takže je-li váš mlsný jazýček příliš konzervativní, raději tuto jahodovou zastávku vynechte.


Triton restaurant - krápníková jeskyně v centru Prahy


Jste-li naopak přístupní extravagantnějším chutím, potom neváhejte vyzkoušet celé menu. Začněte krevetovým koktejlem s jahodami, dochuceným balsamicem, pokračujte trochu jiným gaspachiem, jehož základ tvoří samozřejmě jahody a pro tuto polévku jindy podstatná rajčata jsou v ní zastoupena cherry rajčátky, o finální dokořenění se stará pálivá paprička a řeřicha. Hlavním chodem je opět bohatá kombinace výrazných chutí. Kachní prsíčka tu podávají s pepřovými jahodami a přílohou z dušených listů špenátu, ochucených grepovou šťávou a feniklem, které jim dodávají sladkokyselou příchuť. Sorbet z jahod a sektu jako závěrečný dezert je lehký a nijak přeslazený, takže od stolu se zvednete schopni třeba ještě příjemné procházky starou Prahou. Za kompletní jahodové menu zaplatíte 790 Kč, budete-li chtít ochutnat jen některou ze specialit, pak krevetový předkrm vás vyjde na 160 Kč, jahodové gaspachio na 80 Kč, nejdražší je hlavní chod v ceně 490 Kč a za dezert si připravíte 120 Kč.


Triton restaurant láká na jahodové menu

Jahodový večírek
Dáte-li přednost tomu, aby jahody přišly za vámi a vykouzlily tu pravou letní atmosféru na soukromém nebo firemním večírku, nabízí se možnost objednávky cateringové služby. Tentokrát je jedná o tip na přespolní firmu a sice brněnský Valoria Party Servis, který vám připraví raut s jahodami 100x jinak a doveze vše kamkoliv po naší republice.


Jahodový raut od Valoria Party Servisu

Kromě vynikající chuti a čerstvosti surovin překvapí jednotlivé pochoutky i dokonalým designem. V nabídce jsou dortíky zdobené jahodou, malé dezerty s jahodovými omáčkami, jemné i výrazně kořeněné jahodové krémy doplněné minitrubičkami či čokoládou. Na své si přijdete i tehdy, máte-li z ovoce a zeleniny nejraději maso - objednejte si určitě špízy s jahodami a tenkými plátky vepřového masa.






Jahodový raut od Valoria Party Servisu


Foto: CPI, Adria-Neptun a Zuzana Ottová

Zuzana Ottová

Komentáře (0)

Přidat komentář

Pole není vyplněno nebo obsahuje nepřípustné symboly.
Jméno: E-mail:
Komentář:
  Hlásit nové komentáře.
>