Archiv
Děkujeme. Váš hlas byl přijat!
Indie v Praze (9)
2011-01-06 14:47
Ať už v zimě nebo v létě,v indické restauraci vám bude horko nejspíše vždy. Připravte si něco pořádného na hašení žízně, tento průvodce po indických restauracích v Praze bude totiž neskutečně pálivý! ;)
Indická kuchyně je stálice, první bufíky i restaurace se v Praze začaly objevovat už na začátku 90. let, indická a pákistánská komunita neustále sílí a další podniky rychle přibývají. Pravý indický boom nás ale asi ještě čeká. Tak snad až se přejíme pizzy, steaků a hamburgerů! ;)
Indická kuchyně si nepotrpí na přehnané zdobení nebo komplikovaná jídla. V prvé řadě ctí potřebu nasytit a potěšit za rozumné peníze. Ve většině případů se jedná navíc o velice odlehčený styl vaření, bez hromady masa a tuku a se spoustou zeleniny. Jediné na co si však Indové potrpí je velké množství koření. Není to však koření ledajaké, v dobrých restauracích si ho připravují a míchají sami z čerstvých surovin. Je to taky důvod, proč se vám doma jejich pochoutky nikdy nepodaří zopakovat. Většina jídel se podává s pikantními omáčkami, jen některé speciality, jako třeba maso z pece tandoori, jsou podávány samostatně. Ke všemu se pak baští lahodné chlebové placky čapátí, paráta anebo nán. Ty taky platí jako nejlepší indikátor kvality podniku - pokud si neporadí ani s chlebem (je gumový, tvrdý nebo předražený), nemá cenu je podporovat, jděte jinam! Vypečenou kapitolkou jsou i typicky indické dezerty - nikdy je nevynechejte. Kdo neměl nikdy ucpanou hlavu fritovanou koulí z kondenzovaného mléka gulab džamun, ten jako by nebyl!

Restuarant Hymalaia
Indické podniky v Praze spadají do dvou kategorií. Buď jsou to restaurace, kde lze v klidu posedět a dát si třeba i slavnostnější večeři, nebo to jsou spíše pokoutné fast-foody na rychlovku a s rozvozem jídla. Někdy bohužel platí, že v takovém malém bufíku s vysmátým válečem čapátí, dostanete lepší a čerstvější jídlo, než v drahém podniku! ;)
První kategorii restaurací s posezením zahájíme velkolepou novinkou. Na sklonku roku 2007 totiž otevřel zbrusu nový podnik zaměřený na jihovýchodní Asii Angel. Zaměření sice není výhradně na Indii a do vaření jsou zakomponovány i prvky fusion, ale je to „pecka“, která má ambice na to stát dostat se do celkového pražského toplistu. Vzhledem k cenám doporučuji poobědvat výhradně za peníze vaší ctěné firmy. Cenově na úplně druhé straně spektra je roztomilý a drobný podnik Masala. Nevyniká topdesignem a naleštěnými jídelními lístky, ale nabízí poctivý a v rámci možností autentický bazál. Příjemně si pochutnáte a nurvete si kapsu. Kdybych měl z celého seznamu vybrat jeden podnik, poslal bych vás tam. Restaurace Haveli v Dejvicích už je v cenách o něco méně rozumná, to samé platí o interiéru a stylizaci jídel. Kdysi to byl velice oblíbený podnik. Restaurant Himalaya v Soukenické je druhou pobočkou stejnojmenného fast-fooodu. Nabízí až neuvěřitelně široký jídelní lístek, který přeci jen vzbuzuje obavy, jestli zvládají nabízet takovou šíři v absolutní čertvosti. Ceny jsou vyšší a bývá tam prázdno, škoda. Ale možná je to jen prokeltí Soukenické ulice, podobně tam s nízkou návštěvností bojují Kluci v akci ve svém Perfect restaurant...
Interiér restaurace. Fotografie © Martin Mojžíš, 2007
Od pohodlného posezení se přesouváme k rychlému občerstvení, případně k polystyrenovým krabičkám z rukou kurýra. Zde mají velice dobrou pověst obě provozovny Beas Dhaba v Týnské i Bělehradské. Nabízejí výhradně poctivou, vegetariánskou a čerstvou kuchyni za malinké peníze. Je jen velká škoda , že nedělají rozvoz. Na ten jsou ale experti Punjabi Food a Tandoor. Skoro vždy se podaří udělat dobrý nákup až do domu okolo 200,- Kč.
Adresář pana Cuketky:
Beas Dhaba


Uaaaaaaa
cuketka
Sdílet tuto: