Skrýt výsledky vyhledávání
Archiv
Děkujeme. Váš hlas byl přijat!

BIO underground (2)

2011-01-11 11:34

Jste úchyláci přes BIO a láká vás večere nebo alespoň malá svačinka někde venku? Ano? Tak to vás lituju, máte to totiž zatraceně těžké...
 
Najít v Praze plnohodnotnou restauraci, kde by se vařilo z biosurovin je v dnešní době nemožné. Nabídka se omezuje buď na sterilní, případně „militaristicky“ vegetariánské, bufety, nebo na časem omezené a miniaturní nabídky konvenčních restaurací.
 
Co je příčinou? Nejsou suroviny. Aby si mohla restaurace dovolit bio na jídelním lístku, musí mít alespoň elementární garanci dostupnosti suroviny v dané sezóně. Čeští producenti by však suroviny nejraději prodávali nárazově a úplně nejlíp ještě v bedýnkách přes plot. Dokud nebude v Praze zřízena centrální tržnice, nebo alespoň odběrové místo pro všechny farmáře a malé producenty, můžeme si o pořádných biorestauracích nechat zdát. Na gastronomické mapě ale i přes tyto problémy bliká několik odvážných světlušek. Pojďme se na ně podívat...
 
Jednu z nejlepších a nejlépe vybudovaných pozic mají restaurace, které patří k firmám zabývajícím se přímo obchodem a produkcí biopotravin. Jsou to firmy Country Life a Albio. Ty od Country Life jsou vegetariánské a svým konceptem se blíží spíše bufetu, nebo jídelně pro těžce pracující vegetariány. Restaurace Albio kousek masa přidaly, ale bohužel ne v biokvalitě. Styl je obdobný a milovníka dobrého jídla spíše rozesmutní, než potěší. Všeobecná příchuť zdravotní obsese „zdravým“ životním stylem dokáže zabít jakoukoliv zbytkovou atmosféru.
 
 
Bylinkový ovčí sýr Feta na listových salátech s pečenými cherry rajčátky a křepelčím vajíčkem

Malý podniček Osteria Antika vlastní přímo firma Abatis, která skoro jako jediná v Česku je schopna produkovat vejce a kuřecí maso v biokvalitě. Na jídelníčku podniku zasutého v Business parku košíře to je sice znát jenom okrajově, ale bůh zaplať alespoň ta bio sázená vejce! ;) Vegetariánská a byznyparková je i Marantha v Brumlovce. Pěkný interiér má bufetovou i restaurační část, z biosurovin se vaří z cca 80% i když to není přímo deklarováno.
 
Z konvenčních restaurací, které s bio nabídkou koketují, nebo se jí systematicky věnují mám tři ukázky. Patriot-X se snaží v rámci svého konceptu zaměřeného na české potraviny protlačit i bio. Nabídka je ale kraťoučká a opírá se jen o jedno bio hovězí a pár bochníčků kozího sýra. V restauraci Fluidum se pustili do akčního menu s vervou. Podařilo se jim sehnat lososa, srnčí, jehněčí, hovězí i krůtí maso. Speciální menu však bylo jen dočasnou záležitostí, o zařazení do stálé nabídky se však uvažuje. 


Tofu steak s pečenými cherry rajčátky a bramborovým gratinem

Většinou neoficiálně se z biopotravin a surovin z malých farem vaří v luxusních hotelových restauracích. Původ však v menu není skoro nikdy označen a ingredience (zejména maso) je často ze zahraničí. Mezi příklady podniků, kde se zcela jistě setkáte alespoň s několika skrytými biokousky jsou - La Degustation Bohême Bourgeoise, La Veranda, Allegro v hotelu Four Seasons, Aromi, Gabriele Ristorante nebo obě restaurace v Alcronu.
 

Adresář pana Cuketky:
Therapy

Římský artyčok s petrželkovým kuskusem


Grilovaný sýr Feta v pergamenu podávaný s olivami Kalamata

Tofu steak s pečenými cherry rajčátky a bramborovým gratinem

Komentáře (2)

Klára 2011-01-15 11:45:31
Jendo, vy se opravdu cítíte osobně dotčen nadsazeným a hravým označením "úchyláci přes BIO"? Potom neviňte autora článku z netolerance, ale sebe z nedostatku chuti zasmát se, byť třeba sám sobě. Nebo jste si jen trochu zamoralizoval? :)
Jenda 2010-07-19 12:28:06
Dobrý den, je dost neuctivé označovat někoho, kdo jí biovýrobky, jako "úchylného". Takto se rozhodně o různých životních stylech nepíše. Autor příspěvku zjevně postrádá respekt k jiným osobám. V Česku bychom si měli uvědomit, že především vzájemnou úctou k druhému a k druhým a jejich jedinečnosti dosáhneme lepšího spolužití. Toto je ukázka pravého opaku.

Přidat komentář

Pole není vyplněno nebo obsahuje nepřípustné symboly.
Jméno: E-mail:
Komentář:
  Hlásit nové komentáře.
>