Skrýt výsledky vyhledávání
rss feed

Home page – Nákupy – Jídlo

Archiv
Děkujeme. Váš hlas byl přijat!

Bakchanálie ve francouzském stylu

2010-09-14 14:45

Tradice Beaujoulais Nouveau je čerstvá jako samo víno. Třetí čtvrtek v listopadu se jako datum začátku prodeje stanovilo teprve v roce 1985. Od té doby ale zapustilo kořeny po celé Zeměkouli. Ve Francii se toho dne pijáci účastní soutěží v koulené, zapalují trakaře s révou a pouštějí je ze svahu, ve světě si nové božolé vychutnávají nebo ho prostě lijí do chřtánu.

V České republice se tradice ochutnávání mladého Beaujoulais začala ujímat teprve od roku 1995. Máme svoje Svatomartinská vína. Na druhou stranu ale podle přísloví „příležitost dělá Bakcha“ přibývá obchodů, restaurací a vináren, kde můžete Beaujoulais dostat. Víno kvalitou rozhodně nepatří k žádné špičce, jde spíše o sezónní vinařskou záležitost: první košt vína z letošní sklizně, je jako ochutnání polévky před jejím podáváním, člověk ze zvědavosti neodolá. Prodej Beaujoulais Nouveau v jeden den je také skvělý marketingový tah a nápis „Beaujolais Nouveau est arrivé!“ maně připomíná strategii počítačové firmy, která olepovala PC skříně samolepkami s logem „Intel inside“. Člověk má pocit, že se jedná o něco lepšího a že to musí mít.
 
 
 
Znalci proto často dávají přednost dalším dvěma druhům vyráběným z odrůdy Gamay, z níž pochází i Beaujoulais Nouveau . K oblíbeným patří Beaujolais Villages, které představuje 25% celkové produkce kraje Beaujolais a a vůbec nejoceňovanější je tvz. Crus Beaujolais, které zraje v lahvích minimálně dva roky. Při výrobě všech druhů Beaujolais se vyžadují přísné normy a při jeho koupi se proto informujte na certifikát AOC, kterým je pravé Beaujolais viditelně označeno.
 
 K oslavě prvních ochutnávek vína se ve Francii pořádá řada festivalů, banketů a různých soutěží. Dokonce vzniklo i několik vinných bratrstev s kuriózními jmény jako “Vyschlá hrdla”, přátele Brouilly, Rozkvetlý hrozen, či dvě „sesterstva“ známá jako „Slečny z Chiroubles“ a „Tarandouille v Tarare“. U všech těchto svátků najdete tři charakteristické prvky: zpěv, tanec a divadlo. Tím se tyto slavnosti zařazují do dlouhé tradice vinných slavností sahajících až do starého Řecka, kde souvisely s oslavou orgiastického boha vína – Dionýsa Bakcha.
 
 
Bakchus 1638-40, Peter Paul Rubens
beaujolais.com, turban

Komentáře (0)

Přidat komentář

Pole není vyplněno nebo obsahuje nepřípustné symboly.
Jméno: E-mail:
Komentář:
  Hlásit nové komentáře.
>