Archiv
Děkujeme. Váš hlas byl přijat!
Nejlepší regionální speciality v Praze
2011-06-16 14:34
Jihočeský jogurt ve skleničce s poctivou půlcentimetrovou vrstvou tuku a malinovou dření, Valašský frgál a originální Váhalova šunka – výběrová, to jsou ukázky výherců loňského kola soutěže festivalu Česká chuťovka o “Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka SLOW FOOD“. Festival není jen svátkem jídla, ale též začátkem gastronomického klání. Soutěží se celkem v devíti kategoriích a horké favority letošního ročníku budete moci ochutnat i vy.
Setkání regionů na Staroměstském náměstí
Mezi 16. a 19. červnem se na Staroměstském náměstí otevřou stánky se specialitami ze všech koutů České republiky. Zastoupení tu bude mít celkem 11 krajů, akce se nezúčastní zástupci Plzeňského kraje, kraje Vysočiny a Karlovarského. Pravidelní návštěvníci farmářských trhů mohou některé z vystavovatelů už také znát. Do povědomí se v Praze dostala například kozí farma a sýrárna v Pěnčíně. Ochutnat budete moci také Štramberské uši, frgále a produkci některých vinařství.

(c) ceskachutovka.cz
Přestože se akce koná přímo v centru Prahy, o to, aby se regionální speciality dostaly k Pražákům, tu primárně nejde. Záměr organizátorů je totiž právě opačný. Nejen Pražáky, ale i ostatní turisty a návštěvníky, kteří budou v uvedených dnech procházet Staroměstským náměstím, neodolají a ochutnají nějakou dobrotu, je snaha nalákat přímo do regionů, kde se speciality vyrábí. Vydat se na cestu za jídlem sice nemusí být tím hlavním, proč regiony navštěvovat, ale obeznámený turista může svůj výlet přizpůsobit i tomu, co se kde nabízí k ochutnání. Zřejmě i proto se festival po své loňské premiéře na Kampě přestěhoval přímo do centra.
A jaké vlastně mají být ty speciality?
Letos se soutěží celkem v devíti kategoriích, oproti loňsku přibyla jedna nová, pojmenovaná Dětská chuťovka. Přihlášený výrobek musí splňovat několik kritérií. Musí být dobrý, bez zbytečných chemických přísad a poctivý, tj. za spravedlivou cenu.
Hodnocení zaštiťuje Výzkumný ústav potravinářský Praha a členové hnutí Slow Food. Výsledky soutěže se všichni dozvíme až na podzim, konkrétně 13. 10. 2011 v Zemědělském muzeu v Praze na Letné.
Jak chutná největší Štramberské ucho?
To můžete zjistit v sobotu. Jedno takové totiž toho dne přicestuje do Prahy, za jediným účelem – snědení. Dobrou chuť!
Více se o festivale Česká chuťovka dozvíte ZDE. Seznam letošních vystavovatelů najdete TADY.
kaca
Sdílet tuto: