Archiv
Děkujeme. Váš hlas byl přijat!
Kuchaři přestavují Prahu
2008-05-12 13:37
V posledních měsících se pražští kuchaři pokoušejí změnit Prahu v místo, jehož hlavním topologem bude jazyk jejích obyvatel. V soutěži
VIPmenu zápolí pražské restaurace rafinovanými menu, jejichž jediným úkolem je navždy se zapsat do jejich paměti a změnit Prahu v zemi zaslíbenou gurmetům.
Uvnitř „blažená pouť Prahou“ a foto vybraných delikates.
Zážitky a dojmy fungují jako další vrstva města. Místa, která si člověk spojuje s turistickou tlačenicí, barokně načechrané paláce, betonové krychle i autostrádami prošpikovanou periferii proměňuje zážitek z dobrého jídla a pití v něco lehkého a příjemného. Někomu k tomu stačí krabicové víno, jiný chce pošťuchovat sousty michelinských kuchařů.
Menu představuje pro kuchaře ideální kolbiště, na kterém mohou prokázat celou škálu dovedností. Od prvních hmatů předkrmu až ke smrtící dezertové tečce. Soutěž
VIPmenu, ve které se během dvou měsíců potýká vždy pět pražských restaurací, je pro ně hodně vysokou motivací. Ať už dík negativní či pozitivní reklamě nebo možností získat si novou klientelu. Cílovou skupinou projektu jsou samozřejmě hlavně podnikatelé, kteří si díky předem danému výběru restaurací nemusí lámat hlavu, kam zajít, když chtějí překvapit svého obchodního partnera. Zároveň ale míří na všechny, kdo „jenom“ rádi dobře jedí.
VIPmenu totiž z celého personálu restaurace ždíme maximum.
Švédská koruna Básníka pánve
V restauracích, které jsme v rámci druhého kola soutěže navštívili, zachovali profesionalitu a nedali na sobě nic znát. Když ale na stůl vyložíte Gourmet pass, který slouží i jako hodnotící lístek, nastartuje to personál k udivujícím výkonům. Celý projekt si tak dokonale zaslouží své jméno. Cítíte se jako mimořádný host. Heslo
VIPmenu rozbíhá pěkný cvrkot i v kuchyni, o čemž jsme se přesvědčili v restauraci, kde nedopatřením nechali otevřené okno. Štěbetání kuchařů, z nichž jeden převzal letos v únoru z rukou první dámy republiky titul Kuchař roku, nás nenechalo na pochybách, že se tam hodně snaží, jsou zvědaví jak veverky, a hlavně: že je to baví.
Degustační menu vyjadřuje zaměření restaurace, její koncept, celkový „záběr“ a hlavně kreativitu kuchaře, který v něm prokazuje kombinační schopnosti i osobní vkus. Pokud vám někde nebude chutnat VIP, asi nebudete spokojeni ani s ostatními položkami nabídky. Někde sázejí na rafinovanou skladbu exkluzivních surovin, jinde na překvapivou jednoduchost a k tomu jsou ještě vtipní. Ano, humor nezapře ani příprava menu. Buďme ale osobní.
Neobyčejně-obyčejná řeřichová polévka v restauraci Salut
Blažená pouť Prahou
U Básníka pánve v Mánesově ulici tvoří poetové, kteří své nadání uplatňují v prezentaci pokrmů i v textech jídelního lístku. Za „husí paštiku s kousky francouzských jatýrek foie gras pro Rudolfa II. doplněnou o zlatou hrušku koupající se v hruškovém koňaku Godet s brusinkami a mandlemi“ by se přece nestyděl ani dvorní kuchař poetů ze Cyrana z Bergeraku. Co položka v menu, to jedna sloka básně a hlavní chod ukrývá opravdové básnické překvapení. Samozřejmě nebudeme prozrazovat. Dezertní „jahodovo-banánové fondue s čokoládou a likérem Baileys“ ohřívané nad plamenem svíčky pak slouží jako horká koupel křehkým oplatkám a ovoci, které si do něj sami namáčíte. Čiší z toho hravost a příjemné lidské teplo. Námi vybrané menu je ale stejně jako u dalších restaurací jen jednou volbou ze dvou či tří. Pokud vás tedy zlákáme k návštěvě, můžete vyzkoušet i jiný výběr. Vždycky skrývá překvapení, které je neodmyslitelnou součástí celého konceptu
VIPmenu.
Zahrada v Opeře v nevzhledné krychli Státní opery a RFE u Václavského náměstí vás překvapí už po cestě. Dostat se k budově obklíčené vojáky je totiž trochu bojovka. Stezku od stanice Muzeum ale místo vojenských návěstí vyznačují velké žluté kytky, vedoucí neomylně k příjemnému interiéru. I výhled na šedou magistrálu se díky němu mění v rozkvetlou alej. A co teprve po jídle! Na výběr máte z francouzského a japonského menu, připravených samozřejmě francouzským a japonským šéfkuchařem. Francouzké meníčko s klasickým foie gras a prsíčka z perličky v hlavním chodu jsou mimořádně tučné a jídlo trochu odlehčují jen sezónní mladé hrášky. Na letní měsíce proto spíše doporučujeme japonského létajícího draka a doušek saké.
Kachní prsíčka v Golf Hostivař
V hotelové restauraci Salut naproti holešovickému nádraží hýří vtipem. Ačkoli interiér nezapře několik let fungování bez pořádné rekonstrukce, vyrovná výsledný dojem inteligentní obsluha a hlavně výběr jídla z regionálních surovin. Namísto složité kombinatoriky tu vsadili na jednoduchost a vkus české klientely. Asi byste nevěřili, jak příjemný zážitek umí vykouzlit obyčejně-neobyčejná řeřichová polévka. A jako dezert božské nudle s mákem připravené pěkně na al dente! Ke každému chodu servírují 1dcl vybraného vína, z nichž jedno pochází z nejsladších hroznů pražské vinice Salabka. Tomu se říká odvaha a vtip.
V Červené tabulce nedaleko Petrského náměstí vaří opravdoví profíci. „Zauzený steaček z lososa s koprovým mascarpone a lososovým kaviárem a strouhaným křepelčím vajíčkem“ působí sice na první pohled zbytečně okázale, ale ve skutečnosti jsou jednotlivá jídla i celé menu vyladěny v jediné harmonické struně. Příjemné prostředí i perfektně promyšlené jídlo dělají z Červené tabulky jednoho z favoritů soutěže a pokud chcete v Praze pohostit skutečného gurmeta, zaveďte ho na jistotu sem.
Další kachní prsíčka v provedení restaurace Červená tabulka
Restaurace Golf Hostivař odpovídá konceptem svojí klientele. Vždy opáleným hráčům, nacvičujícím golfové údery předtím, než vyrazí na větší hřiště. Menu se snaží vyčerpat široký záběr přes mezinárodní kuchyně, takže při jedné večeři projdete od thajské polévky ke španělskému dezertnímu gazpachu. Na někoho je to možná velký pelmel, ale jídla byla připravená bez chybičky a báječný dezert s oříškem ristretta udělá za návštěvou i celou blaženou poutí hezkou tečku.
Jedinou vadou na kráse celého projektu, je podle mého nemožnost zakoupení Gourmet passu jen do vámi vybrané restaurace. VIPmenu tu sice dostanete, ale nikoli už s 20% slevou, která platí jen při zakoupení sady lístků do všech zůčastněných restaurací. Na druhou stranu si takto hodnocení zachovává větší objektivitu. Nevyrovnaný počet hostů, kteří na gourmet pasech hodnotí obsluhu, jídlo a prostředí, by mohl ve výsledku méně navštěvovanou restauraci poškodit. I tak je ale hodnocení bez možnosti srovnání restaurací v momentě, kdy je máte za sebou všechny, trochu ad hoc. Sází asi na celkovou zkušenost hodnotícího. Soutěžní výsledky jsou ale víc než pro hosty důležité pro samotné restaurece. Hosté VIPmenu totiž v restauracích dostávají péči, jako sám anglický král.
Pokud pozvání k VIPmenu nepřijmete sami, doporučujeme ho zakoupit jako dárek někomu blízkému.

Čokoládový "Moulleux" Zahrady v Opeře
Tomáš Urban
Sdílet tuto: