Skrýt výsledky vyhledávání
Archiv
Děkujeme. Váš hlas byl přijat!

Pražský tučný čtvrtek: pojďte s námi hodovat !

2008-01-31 00:02

Na první masopustní svátek – TUČNÝ ČTVRTEK, který letos připadá na 31. ledna, organizuje internetový server PragueOut.cz, opulentní hostinu napříč celou Prahou. V jediný den zařadí více než 40 pražských restaurací na menu vydatné jídlo nebo nějakou kulinářskou rafinovanost. Na tučný čtvrtek si má každý dopřát tolik piva a mastného jídla, co snese, aby měl ve zbývajících dnech roku potřebnou sílu. S našimi restauracemi z vás budou pražští Bivojové.
Věrni tradici oficiálního svátku občerství, jsme oslovili na 40 restaurací, které na TUČNÝ ČTVRTEK připravily hotové lukulské hody. Tučným čtvrtkem začínají masopustní svátky, kdy se na venkově i ve městech pořádají tancovačky, maškarní průvody a „bláznivé dny“. Bohaté hostiny se od středověku pořádají i na královském dvoře a ve městech se vyšší společnost účastní tanečních zábav zvaných Reduty. 

Stoly bohatých i chudých přetékají masitými pokrmy všeho druhu. Původně se na jídelníčku objevují i jídla ze zvěřiny, pernaté zvěře i skopového, ale v 18. a 19. století převládnou na venkově vepřové hody a zabijačky. K tradičním pokrmům patří vepřová s knedlíkem a zelím a zabijačková jídla, ze kterých dostávali všichni sousedé po výslužce. Jako dezert se podávají šišky s mákem, koblihy na másle, nebo tvz. boží milosti, což je pečivo smažené na sádle a obalené v cukru a vanilce. Před jídlem se hodovníci zahřívají pálenkou a hostinu uzavírají mocnými doušky piva.
Mezi zúčastněnými restauracemi se skvějí nejvyhlášenější podniky, jako restaurant pana Růžičky U Lípy, který letos vyhrál ocenění za nejlepší restauraci v ČR, ale i gruntovní hostince, kde se podle kuchařů „maso žere po celý rok“. Na jejich menu naleznete originální delikatesy, které si kuchaři vymysleli speciálně pro naši akci (a půjde o jejich celosvětovou premiéru) i tradiční pokrmy jako prdelačka a halí, belí, kachna v zelí.
Vedle tradiční české kuchyně, ke které se po hříchu vrací i pražské restaurace, si v rámci tučného čtvrtku můžete vychutnat i regionální obdoby masopustu. V restauraci Století pro vás připravili alsaskou pochoutku se zelím a hovězím masem a v restauraci Les Moules zase belgickou masopustní polévku z berana. Stačí si vybrat tu, která je vám a vašemu srdci a peněžence nejblíže...

SEZNAM ZÚČASTNĚNÝCH RESTAURACÍ:

Pokud není uvedeno jinak budou se pokrmy servírovat po čas oběda od 11 do 15 hodin
Praha 1
Patriot-X (V Celnici 3) - Polévka z drobů a krup 50,- Kč - Rosol z vepřové kýty a jater 90,- Kč - Krvavé jelítko a jitrnička se salátkem ze zelí 115,- Kč nebo Krevní bramboráček se zelím a vepřovými výpečky 135,- Kč nebo Přírodní vepřový řízek s bramborovým salátem se slanečky 145,-Kč nebo Pečená husa 1/4 se zelím a bramborovými knedlíčky 350,- Kč - Sladké masopustní šišky /jako koblihy/ 1ks 25,-Kč  Po celý den i večer

Za kamarády Jelítkem a Jitrničkou se skrývá jejich bratr Jablíčko (pěkně propečený :-)
Století (Karolíny Světlé 21) - Pečené alsaské zelí s hovězím masem 119,- nebo Skopové maso se švestkami 158,- Po celý den i večer
Cafe Louvre, (Národní 22) - Zabijačková ovarová polévka s kroupami a masem 29,- Kč - Pečený vepřový bůček plněný po domácku uzeným kolenem, dušené zelí, špekové knedlíky 99,- Kč
U Pinkasů (Jungmannovo nám. 16) - Mastná ovarová polévka s kroupami - Opečené zabijačkové jelítko s lepenicí 89,- Kč
Sovovy Mlýny (U Sovových Mlýnů 2) - Domácí slivovice na zahřátí - Talíř české zabijačky nebo Tradiční zelná polévka s klobásou - Vepřová panenka na černém pivu podávaná s restovanou kapustou, bramborovými nočky a žemlovými knedlíčky - Masopustní koblihy - Káva a „Boží milosti“ 590,- Kč Po celý den i večer
Café WOW (Kozí 5) - Pečené husí stehno, knedlík, zelí 249,-Kč nebo Pečené zadní kolínko ze selátka s houbovými spaetzlemi 189,-Kč nebo Kostka kančího bůčku s omáčkou z krve a kroupovým risottem 239,-Kč Udeláme masopustní nabídku od 31.1 - 3.2
Pálffy Palác (Valdštejnská 14) - Zapékaný chléb s černými olivami,rajčatovým concassé a mozzarelou - Grilované sardinky s restovanými piniemi a s prošutovými grissiny - Pečená královská roláda servírovaná s lilkovou pěnou a pečenými smetanovými brambory - Ovocné želé máčené v bílé a mléčné čokoládě 1090,- Kč Po celý den i večer
Staroměstská restaurace (Staroměstské náměstí 19) - Pečená vepřová kolena se salátem z červeného a bílého zelí, jablkovým křenem a hořčicí 145,- Kč nebo Moravský svatební talíř, červené a bílé zelí, české knedlíky, špekové knedlíky a bramborové knedlíky - Kynuté švestkové knedlíky, s mákem nebo tvarohem, maštěné máslem 44,- Kč Po celý den i večer
Vojanův dvůr (U Lužického semináře 21) - Obložený Vojanův talíř (domácí uzená krkovice, nakládaný utopenec, kachní paštika) - Carnevalová variace (špikovaná krkovice, grilovaná kachní prsa, pečené selátko servírované se zelím, houskovými a bramborovými knedlíky) - Posvícenecké koláčky a domácí jablečný závin Menu Classsic á 360,-Kč  Po celý den i večer

Kavárna Obecní dům (Nám. Republiky 5) - Pečená kachní prsa, podávaná s červeným vinným zelím a variací houskových a bramborových knedlíků 230,- Kč Po celý den i večer
Jáma (V Jámě 7)
- Lahodná tlačenka z vepříka Pepy, sypaná sladkou cibulkou a voňavým jihočeským octem,podávaná se skývou měkoučkého chleba 55,-Kč - Křupavá jitrnička nebo jelítko plné krup a lahody,podávaná se zelím a domácím bramborem s pažitkou 99,-Kč nebo Grilovaný vepřový bok,marinovaný v česnekovo-zázvorové marinádě, pečený dozlatova, podávaný s křenem,hořčicí a pečivem 115,-Kč nebo Sekaná pečená na tále dle receptu krčmářky Blaženy,servírované s pravou nefalšovanou českou lepenicí 95,-Kč - Ovocné meruňkové knedlíky, tvaroh, máslo a hromada skořicového cukru 93,- Kč
Parnas (Smetanovo nábřeží 2) - Škvarková pěna se smaženou cibulkou - Staročeský slepičí caldoun s tyrolskými knedlíčky,játrovou zavářkou a sezónní zeleninou 129,-Kč - Pečená vepřová panenka na kmínu,protýkaná česnekem s vinným hlávkovým zelím, slaninovým chipsem a silným jus, podávaná s bramborákem, houskovým a špekovým knedlíkem se smaženou cibulkou 329,-Kč - Domácí koblihy smažené na másle se švestkovými povidly,meruňkovou marmeládou,strouhaným tvarohem a zakysanou smetanou 129,-Kč Zvýhodněná cena celého menu 499,-Kč Po celý den i večer
Klub Lažanských (Smetanovo nábřeží 2) Jihočeská restaurace (Smetanovo nábřeží 2) - Pikantní zelňačka s klobásou - Jelení guláš s brusinkami a karlovarským knedlíkem - Domácí zabíjačkový prejt s kysaným zelím a vařeným bramborem Denní menu 75,- Kč či 79,- Kč
Občanská plovárna (U Plovárny 8) - Staročeská bramboračka 39,-Kč - ¼ Pečená husa s červeným zelím, bramborové noky 179,-Kč - Vepřový bůček na česneku, šťouchané brambory s cibulkou 99,-Kč - 4ks Smažené koblihy plněné marmeládou 50,-Kč Menu se podává od 11 do 19 hodin
Les Moules (Pařížská 19/203) - Masopustní belgická polévka z berana se zeleninou 125,-Kč - Hovězí žebro ve vinné redukci s vypichovanými brambůrky a zeleninou vařenou v páře 295,-Kč - Domácí koblihy z waflového těsta s meruňkovou marmeládou 125,-Kč Po celý den i večer

Hovězí žebro ve vydatné vinné lázni 
Cartouche (Bílkova 14) - Gulášová polévka v rozpečeném chlebu 125,-Kč - Rožněná kachna plněná zelím, jablky a cibulkou 375,- Kč nebo Vepřová krkovička 345,-Kč
Bar bar (Všehrdova 17) - Zabijačková polévka - Vepřový vrabec se zelím a houskovým knedlíkem menu: 120,-Kč - Jehněčí kotletky na tymiánu 225,-Kč Po celý den i večer
U Vladaře (Maltézské nám. 10) - Domácí terina ze zvěřiny s pomerančem a portskou omáčkou 60,-Kč - Bažantí esence s celerovými nudličkami a křepelčím vajíčkem 38,-Kč - Řezy vykostěné domácí kachničky pečené na pomerančích a švestkách, domácí máslové nudle 199,-Kč - Bramborové šišky s mákem a cukrem, přelité horkým máslem a zdobené mandlovou šlehačkou 57,-Kč V případě objednání celého MENU platí zvýhodněná cena 333,- na osobu. Od 11:30 – 24:00 hodin
Suterén (Masarykovo nábřeží 26) - Hříbková polévka 85,-Kč - Tradiční pečená husa s variací zelí a knedlíků 365,-Kč - Restovaná kančí panenka se šípkovou omáčkou a bramborovými placičkami 340,-Kč - Dezert jahelníky s ořechy a švestkami 85,-Kč
Peklo (Strahovské nádvoří 1/132) - Pečená husa, bílé zelí, houskový knedlík 180,-Kč nebo Pečené koleno s křenem a hořčicí 130,-Kč nebo Jehněčí kýta na rozmarýnu, špenát, brambor 160,-Kč
Všebaráčnická rychta (Tržiště 23) - Zabijačková s kroupami nebo Selská 28,-Kč - Ovárek s křenem a hořčicí, pečivo nebo Tmavá a světlá tlačenka s octem a cibulkou, pečivo 45,-Kč -Jitrničky a jelítka podávaná s lepenicí nebo Zabijačkový gulášek v chlebovém bochánku nebo Vepřový vrabec se zelím, nebo špenátem a variací knedlíků nebo Vepřové řízečky smažené na sádle s bramborem a kyselou okurkou nebo Vepřová pečínka podávaná v pekáčku se zelím a houskovým knedlíkem 85,-Kč - Kobliha pečená na másle, plněná povidly a sypaná s vanilkovým cukrem 25,-Kč
Jet Set City Center (V Jámě 6) - Polévka zvěřinová s játrovou zavářkou a škvarkovou plackou 40,- - Zabijačkový guláš v chlebovém bochníku 140,- + staročeský vdoleček s povidly extra
Jarmark, Premium Restaurant (Vodičkova 30 - pasáž U Nováků) - Domácí prkénko pana Krkovičky; 150g (šunka, pikantní klobása, slanina, uzený bůček, pikantní feferonky - vše z domácího chovu) 159,- Kč - Jarmareční zabijačková; domácí hustá polévka s masem, jitrnicovým a kroupovým prejtem a restovaným chlebem 45,- Kč - Pečené vepřové kolínko (1200g) na medu s černým pivem doplněné hořčicí a vejmrdou (domácí křen s jablky) 195,- Kč nebo Pečená mladá husa (400g) se smetanovým zelím a špekovými knedlíky 255,- Kč - Domácí buchty jako od babičky plněné tvarohem a povidly 57,- Kč
Jarmark, Premium Restaurant (Na Příkopě 19/21 - Palác Myslbek) - Jarmareční zabijačková; domácí hustá polévka s masem, jitrnicovým a kroupovým prejtem a restovaným chlebem 40,- Kč - Pečené vepřové kolínko (1200g) na medu s černým pivem doplněné hořčicí a vejmrdou (domácí křen s jablky) 195,- Kč nebo Pečená mladá husa (400g) se smetanovým zelím a špekovými knedlíky 255,- Kč - Domácí buchty jako od babičky plněné tvarohem a povidly 37,- Kč
Praha 2
U Básníka pánve (Mánesova 62 - vchod z ulice Třebízského) - Královská domácí husí paštika s brusinkami na zlaté hrušce 149,-Kč nebo Rytířská domácí jitrnice strouhaný křen hořčice 119,-Kč - Pan bažant na černé omáčce ze švestek s domácí kaštanovou nádivkou 498,-Kč nebo Starosvětská husí galantýna s červeným zelíčkem bramborové placičky 349,-Kč nebo Správně zamřelé srnčí na smetaně karlovarský knedlánek 429,-Kč - Domácí koblížky s omáčkou z vaječného koňaku 129,-Kč nebo Tvarohové borůvkové knedlíčky s borůvkovou omáčkou 125,-Kč Po celý den i večer
Pivovarský dům (Ječná/Lípová 15) - Ovarová polévka 25,-Kč - Kachna (1/4), bramborové a houskové knedlíky, červené a kysané zelí 145,-Kč (naše obvyklá cena je 235,- Kč !!!) nebo Nadívaný bůček, brambory, okurkový salát 85,-Kč nebo Talíř "Bumbrlíček" - jitrnice, jelito, brambory, dva druhy zelí 115,-Kč - České buchty s tvarohem a povidly, culifinda (bílá káva z melty) 75,-Kč Po celý den i večer
Praha 3
Myslivna (Jagellonská 21) - Dančí polévka s houbami 40,-Kč - Kančí filátka po lesnicku s cibulkou a slaninou a houbami podávaná s bramboráčky 230,-Kč - Lívanečky s borůvkami a šlehačkou 70,-Kč Po celý den i večer
Fluidum (Lucemburská 1497/6) - Domácí krkonošské kyselo s brambůrky a vejcem 30,-Kč - Roláda z mladé kachýnky pečená s kaštanovou nádivkou podávaná se šouletem z hrachu a krup 60,-Kč nebo Bílá vinná klobáska pečená do zlatova s bramborovou lepenicí, kysaným zelím a pečeným jablíčkem 60,-Kč - Bramborové knedlíky plněné houbami podávané s bílým zelím a sypané smaženou cibulkou 95,-Kč nebo Speciální polední nabídka - pečená kančí kýta se šípkovou omáčkou podávaná s jemným bylinkovým knedlíčkem 195,-Kč (cena včetně polévky a nápoje) CENA MENU (polévka nebo předkrm, hlavní jídlo, nápoj) 140,-Kč
Wings club (Lucemburská 11) - Zabíjačková s kroupami - Opečená jitrnice nebo jelítko, vařený brambor, zelí nebo Pečené vepřové koleno na černém pivě, hořčice, křen pečivo nebo Pečená vepřová žebra, hořčice, křen, pečivo nebo Vepřová krkovice, bramborový knedlík, špenát nebo zelí nebo Pečená kachna, bramborový a houskový knedlík, zelí - Staročeská kobliha plněná marmeládou nebo Lívanečky s borůvkami a šlehačkou 
Praha 4
Magická zahrada (Nuselská 159/114) - 300g Jelení závitky s rozmarýnem plněné vepřovými žebírky marinovanými v medu a sezamu s červeným zelím restovaným na cibuli a slanině a domácí bramborové noky 269,-Kč  Po celý den i večer


Debutující masopustní pokrm zažije 31. ledna svou světovou premiéru
Jarmark, Premium Restaurant (Budějovická 1667/64) Menu dodáme během 24 hodin
Praha 5
U Lípy (Plzeňská 237) - Jitrničky pana Růžičky 70,-Kč - Tradiční zabijačková polévka prdelačka 70,-Kč - Kachna s červeným zelím 300,-Kč nebo Pečené selátko podávané se zelím a knedlíky 250,-Kč - Jahodové knedlíky se šlehačkou 90,-Kč  Po celý den i večer

Mezinárodně proslavená husa pana Růžičky se svým bratrem seletem (propečeným :-)
Čertův mlýn (Prusíkova 2577) - Ovarová polévka s krupkami a smaženými chlebovými krutonky 25,-Kč - Selská tlačenka s octem a cibulí 39,-Kč nebo Domácí škvarkové sádlo s ořechovým chlebem 19,-Kč Hlavní chod pro jednu osobu - 1/4 Husička pečená na staročeský způsob, červené zelí, houskové knedlíky 299,-Kč nebo Staropražský talíř (uzená krkovice, pečená plec, bílé a červené zelí, bramboráčky a bramborové knedlíky) 165,-Kč Hlavní chod pro dvě osoby - Obložený talíř „DAŘBUJÁN a PANDRHOLA“ (uzený bok, vepřový kotlet, Lužická klobása, šťouchané brambory s cibulkou a slaninou) 196,-Kč nebo Obložený talíř „ŘEZNÍKA KRKOVIČKY“ (jitrnička, jelítko, vinná klobása, kysané zelí, pečené česnekové brambory) 200,-Kč nebo Masopustní talíř (1/4 pečená husička,1/4 kachna a 1/4 kuřátko na kysaném zelí, chlupaté knedlíky) 489,-Kč - Lívanečky s borůvkovým jogurtem 49,-Kč
Praha 6
U Bílého Lva (Bělohorská 79) - Hovězí vývar se zeleninou a celestýnskými nudlemi 19,-Kč - Dunajská vepřová plec s bílím zelím, houskové knedlíky 79,-Kč nebo Lužická jatýrka, pažitková rýže 68,-Kč nebo Kuřecí směs na kari, vařené brambory 74,-Kč - Bramborové šišky plněné mákem 32,-Kč Toto menu je u nás podáváno po dobu obědů tj. od 11:00-15.30. Po celý den i večer
Praha 7
Na Staré Kovárně (Kamenická 17) - Sedlácká polévka 18,-Kč - Ovar s křenem a hořčicí 66,-Kč nebo svíčková na smetaně s brusinkovým terčem, houskáč 70,-Kč nebo Kančí na česneku, špekoun, špenát 75,-Kč nebo Pečená kachna, červ.zelí, bramb.knédl 79,-Kč nebo Zabijačkový guláč, houskáč 72,-Kč nebo Knedlo, vepřo, zelo 68,-Kč nebo Jehněčí na česneku, bramb.knédl, houskáč, špekoun 79,-Kč - Bramborové šišky s mákem 59,-Kč
Praha 8
Golemův restaurant (Na Hlavní 21) - Ovarová polévka s kroupami nebo s těstovinami 39,-Kč - Plátky světlé a tmavé tlačenky podávané s octem a cibulí 69,-Kč - Golemova bašta-domácí houskové a bramborové knedlíky,červené a bílé zelí, pečená a uzená krkovice, klobása 185,-Kč - Švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mletým mákem,cukrem,přelité máslem 69,-Kč Po celý den i večer
Pivovarský klub (Křižíkova 17) - Hrachová polévka s klobásou 20,-Kč - Řízek z krkovičky jak sloní ucho, bramborový salát 110,-Kč nebo Kachní stehno, knedlíky, červené zelí 90,-Kč - Rillons, pommes ducheesses (aneb tučný čtvrtek po francouzsku) 85,-Kč Po celý den i večer
Praha 9
Diana hotel U Kuchařů (Hůrská 12) - Kachní játra foie-gras - Halí, belí, kachna v zelí - Buchta podle maminky pana Kuchaře Cena za menu 717,-Kč  Po celý den i večer
Praha 10
Hotel Regina (Konojedská 38) - Klasická tmavá zabijačková polévka - prdelačka 35,-Kč - Pečené vepřové koleno bavorského řezu s nakládaným zelím, křenem a hořčicí 280,-Kč nebo Klasický vepřový prejt s vařenými bramborami a kysaným zelím 145,-Kč

BW Selský Dvůr (K Horkám 56) - Zabijačková polévka 40,-Kč - Ovarové kolénko s vejmrdou 105,-Kč - Zabijačkový gulášek v zavěšeném kotlíku s vařeným bramborem 95,-Kč nebo Smažená krkovice s bramborovou lepenicí 165,-Kč nebo Sedlácká pečená žebra marinovaná v medu servírovaná s feferony 255,-Kč nebo Zabijačkový pekáč s jaternicí, kroupovým jelítkem, ovarovým kolenem, červeným i bílým zelím, opékanými brambůrkami zdobený grilovanou bavorskou klobáskou 235,-Kč  Po celý den i večer

Vinárna "u Sittů" - Šunková rolka s křenem 35,- nebo drůbeží játra na cibulce 50,- - Tradiční česnečka 20,- - Židovský biftek (smetana, česnek, křen) 240,- nebo Steak ,,dle uzenáře Krkovičky(cibule, slanina, šunka, křen) 125,- 900g Pečené vepřové kolno (hořčice, křen )270,- - 4ks Lívance s marmeládou a šlehačkou 36,-

Komentáře (0)

Přidat komentář

Pole není vyplněno nebo obsahuje nepřípustné symboly.
Jméno: E-mail:
Komentář:
  Hlásit nové komentáře.
>